27 ian. 2011

Buddha Bar - Concept creat de un roman

 Raymond Visan este un nume foarte cunoscut in lumea mondena franceza. Succesul sau are doua repere  restaurantul si clubul de noapte exclusivist Buddha Bar din Paris si compilatiile muzicale cu acelasi nume care au facut ocolul lumii. Putina lume stie ca la origini el are radacini romanesti. Doar numele il da de gol. Tatal sau s-a nascut in Romania iar fiul vorbeste cu drag despre aceasta tara chiar daca nu cunoaste prea bine limba.
Revolutia lui Raymond Visan in lumea mondena internationala a inceput acum un deceniu. Totul a pornit de la calatoriile sale prin Asia si America de Sud la care s-au adaugat spiritul sau de initiativa si creativitatea.
"Imi place sa creez concepte noi"' spunea el. "Imi place atunci cand imi vine cate o idee traznita pe care apoi o transform in realitate. Asta e o adevarata provocare".
Succesul sau are trei componente - mancarea buna muzica cool si spatiul confortabil amenajat in culori calde.
"Obiectivul meu a fost sa concep un restaurant unde sa poti manca si unde totodata sa ai impresia ca esti intr-un club de noapte unde vrei sa stai pana tarziu chiar daca a doua zi te duci la serviciu"' explica el.
Conceptul a avut mare priza la public si astfel Visan a devenit in curand patronul celor mai sic patru localuri din Paris - cunoscute in cercurile de clienti fideli drept "cele patru B-uri" ("The four Bs"). Toata lumea buna din capitala Frantei de la afaceristi pana la sportivi a intrat cel putin o data in Buddha Bar' Barfly' Barrio Latino si Barlotti.
Succesul urias al conceptului in Paris a atras extinderea la nivel international cu cate un local in Los Angeles New York si Beirut.
Elementul de referinta si preferatul clientilor ramane insa Buddha Bar situat in apropiere de renumita Place de la Concorde.
Aproape fiecare documentar despre Paris realizat in ultimii ani de televiziunile americane dedica timp acestui local si fondatorului sau.
Buddha Bar a devenit de altfel preferatul celebritatilor din toata lumea. Bill Clinton, Ben Affleck, Johnny Depp sau Brad Pitt sunt doar cativa dintre clientii sai iar Madonna vine special la Paris macar o data pe luna ca sa ia masa acolo. Din 2002 localul a fost ales de mai multi creatori de moda pentru a-si prezenta colectiile la inceput de sezon. in vara aceluiasi an emisiunea "Latino Mag" de pe canalul francez de televiziune TF1 s-a transmis din Barrio Latino si a avut un succes considerabil.
De la parfumuri la mirodenii
Inainte de a-si face un nume in lumea mondena Visan a lucrat multa vreme in comertul cu textile si parfumerie. Aceasta activitate spune el precum si educatia primita in familie i-au antrenat simturile. Asta l-a ajutat sa se descurce cand a venit vorba de bucatariile din restaurantele sale. Este important sa stii cum sa combini aceste ingrediente mai ales cand in meniul restaurantului exista specialitati de genul: Curry Shrimp in Banana Leaf' Seared Sesame Tuna with Shitake Vinaigrette sau Crispy Cod with Tamarind Sauce.
"Dupa 16 ani de munca in domeniul parfumeriei am vrut sa fac ceva complet diferit"' spune el.
A pornit la drum fara o experienta in domeniu. Nu stia nimic despre o astfel de afacere pana cand a preluat franciza unui restaurant tipic american din Los Angeles - Hollywood Canteen  la inceputul anilor '90. La scurt timp inspirat de unul din filmele sale preferate' Barfly' Visan a deschis restaurantul cu acelasi nume. A fost primul restaurant din Paris in care un DJ mixa live.
Un an mai tarziu lansa Buddha Bar animat de dorinta de a face cat mai cunoscuta bucataria californiana. Localul este renumit pentru faimosul cocktail cu acelasi nume servit dintr-un pahar in forma de lalea si care se bea cu paiul.
Ecou muzical
Restaurantele lui Visan nu numai ca au revolutionat viata mondena din marile orase ale lumii dar au avut ecou si in lumea muzicala. Cei care nu au fost niciodata in localurile sale sunt familiarizati sau au auzit macar de albumele Buddha Bar.
Visan a infiintat o casa de discuri care scoate pe piata renumitele compilatii. Chiar de la crearea ei' "George V Records" a declarat ca are ambitii in materie de creatie si productie in intreaga lume. Tineri compozitori talentati au acum contracte semnate cu casa de discuri' iar melodiile lor se gasesc pe compilatii vandute in mii de exemplare.
Unul dintre artistii reprezentati de aceasta casa de discuri este David Visan fiul lui Raymond. Acesta poate fi vazut adesea la pupitrul de mixaj din restaurantele pariziene ale tatalui sau.
"George V" are si o editura cu propriul sau catalog de publicatii originale. Aici au aparut opere precum "Crystal Hearts"' "Marie"' "Warm Nights"' "Opium"' "Puerto Limon" din care au fost reproduse fragmente pe compilatiile chill out in Paris - Buddha Bar si Barrio Latino.
"Imi doresc sa popularizez acest tip de muzica si sa transform George V Records intr-o casa de discuri adevarata"' marturiseste Visan. "incerc sa ii fac pe oameni fericiti. Numai cand reusesti asta ai cu adevarat succes".
Pentru el succesul a venit pe doua planuri in orase in care notorietatea nu este usor de obtinut. Legaturile sale cu Romania sunt deocamdata mai mult pe plan muzical si afectiv. Muzical pentru ca albumele sale sunt la mare cautare si aici. Anul acesta un post de radio bucurestean a sarbatorit cea mai lunga zi din an cu muzica de pe compilatiile Cafe del Mar si Buddha Bar. Legatura pe plan afectiv tine de radacinile sale romanesti.
Ramane de vazut cand se va deschide si primul Buddha Bar din Romania. Cu siguranta ca atunci Raymond Visan va iesi din anonimat si in tara tatalui sau si va adauga un nou succes notorietatii sale internationale.

Aproape necunoscut în România, dar foarte apreciat în lume, mai ales în Franţa, Raymond Vişan a murit pe data de 15 octombrie 2010 la New York, în urma unui infarct, la vârsta de 60 de ani. Milionarul de origine română, care făcea parte din lumea mondenă a Parisului, este cel care a inventat conceptul Buddha Bar, compilaţiile lui muzicale, plus celelalte idei, fiind cunoscute şi apreciate în mod deosebit.
Potrivit reprezentanţilor familiei, afacerea de milioane de euro a lui Vişan (baruri, hoteluri, SPA-uri, dar şi unele drepturi de autor asupra muzicii de relaxare) va fi preluată şi administrată de soția sa, Tarja.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu