20 ian. 2011

Gustul copilăriei...

Vorbeam relaxată la un fum şi gândurile zburau vraişte pe ici - pe colo şi neştiute s-au insinuat în toată atitudinea mea ! Îmi aduceam aminte de copilărie şi de toate momentele acelea de bucurie naivă când desfăceam cadouri dulci ! Şi cum era de aşteptat am adus asta în discuţie !!!! Un rezumat ar arăta cam aşa :
îţi aduci aminte de ciocolata de casă ? Daaaaaaaa ! Ce bunătate ! Ce deliciu ! Mâncam la nişte prieteni de-ai părinţilor mei, undeva pe lângă Braşov, o cioco tareeeeee bună !Când ştiau că venim, făceau câte 2 tăvi !!! Da, şi era ex-ce-len-tă !! Dap ! Şi ciocolăţelele acelea mici în formă de bănuţ, cu Scufiţa Roşie şi Vânătorul ! Alte exclamaţii pline de aduceri-aminte ! Şi faimoasele tablete auriu staniolate chinezeşti ! Şi tot chinezeşti dreptunghiuri de ciocolată cu ambalaj colorat si poze de peşti exotici şi flori nemaivăzute ! Daaaa ! Încă un fum gânditor şi zâmbetele se transformă în râs ! Şi bomboanele cubaneze ! Şi caramelele bulgăreşti !!! Şi napolitanele acelea rulouri umplute cu cremă !!!!Şi eugenia primită rest la alimentara, când ne rugam tăcut să fie una cu mai multă crema …Deja zâmbetele sunt salve de râsete şi amintirile năvălesc peste noi...…

Şi apoi tacere…
Şi îmi amintesc cum, peste timp, hoinărind prin lume, văd tabletele magice puse evantai în camere de hotel. Gust…Nicio tresărire a papilelor gustative. Nimic!Nada ! Niente ! Rulourile – greţoase de-a dreptul !!! Eugenia “rebrenduită” – bleah !!! Nu amintesc zecile de sortimente de ciocolată, care de care mai fiţoasă, în ambalaje sofisticate şi cu denumiri alambicate, ce nici pe departe nu se apropiau de acel gust trecut.
Şi îmi dau seama că era vorba de gustul copilăriei. Atât şi nimic mai mult ! Probabil nu erau cele mai bune din viaţa mea, nu erau poate nici cele mai bune din lume, dar în acel loc şi timp erau perfecte !
Dacă ar fi să îmi doresc ceva, unul din lucrurile pe care le-aş cere înapoi ar fi gustul copilăriei.
Şi, cu siguranţă, nu aş fi singura !

Curiozitati despre cafea


Substantivul “cafea” provine din cuvântul de origine arabă “qahwa” care înseamnă “cea care alungă somnul”.
Intr-o poveste se spune ca un seic arab exilat de prietenii lui in desert a invins foamea si a reusit sa supravietuiasca facandu-si o supa din fructele unui arbust de cafea.
O alta veche poveste arabă ne învaţă că e bine ca omul să bea trei cafele pe zi: prima sa fie dulce, ca să-i amintească de dragoste, a doua sa fie amară, ca să-şi amintească de moarte şi să fie drept, iar a treia să fie dulce-amăruie cum e viaţa şi cu bune, şi cu rele. Abia a treia cafea te trezeşte cu adevărat la viaţă!
Povestile tind sa fie mult mai colorate decat povestea adevarata despre cum a aparut cafeaua. Cu toate acestea, legendele contin si cateva adevaruri. Prin faptul ca si in ziua de azi cafeaua creste in mod salbatic in acea zona, putem spune ca este adevarat ca Etiopia este tara de unde provine planta de cafea.
Motivul pentru care cafeaua a fost atat de populara in Arabia nu se stie exact, dar se crede ca religia a jucat un rol important: pentru ca arabii, fiind musulmani nu aveau voie sa consume bauturi alcoolice, s-au bucurat foarte mult de efectele „inveselitoare” pe care le avea cafeaua asupra lor.
Plantaţiile de cafea sunt benefice mediului înconjurător deoarece produc o cantitate de oxigen de două ori mai mare decât cantitatea produsă de aceeaşi porţiune de pădure tropicală.
In SUA oraşul cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor este Seattle, situat în nord-vestul ţării, în timp ce în Europa cea mai mare consumatoare de cafea este Norvegia, tot un stat nordic
În lumea Arabă premodernă soţia avea voie să divorţeze de soţul său dacă aceasta nu mai putea să îi asigure porţia zilnică de cafea.
Cea mai scumpa cafea din lume provine din boabele recuperate din excrementele unei nevastuici asiatice si se vinde cu 600 dolari/kg .
Boabele de cafea de calitate au o dunga mai deschisa la culoare (aproape alba). Cele de calitate mai mica o au la culoarea bobului sau mai inchisa.





Un dulce pentru fiecare zi

Papanasi

Ingrediente:
-500 g branza vaci
-300 g faina
-3 oua
-150 g zahar
-coaja rasa de lamaie
-1 pliculet de zahar vanilat
-1 varf cutit bicarbinat
-ulei
-smantina si dulceata


Mod de preparare:
Se face un aluat din branza de vaci, faina, zahar, coaja de lamaie, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si zaharul vanilat.

Aluatul se lasa la dospit, dupa care din el se face o bara, se portioneaza si se formeaza papanasi, avind gaura la mijloc ( ca un inel). Acestia se prajesc in uleiul incins, la foc mic, pina se rumenesc pe ambele parti.

Se servesc calzi cu smantina si dulceata deasupra .

Ce mancam azi?

Spaghete super bune

Ingrediente:
200g kaiser
200g carnati semiafumati
200g ciuperci champion
1 ceapa
1ardei
3 linguri de bulion
1 pachet de spaghete
sare , piper


Mod de preparare:
Se fierb spaghetele separat.
Pentru sos se calesc ceapa si ardeiul taiate marunt , se adauga ciupercile curatate si taiate nici prea mici nici prea mari , apoi kaiserul si carnati . Dupa ce s-au calit se adauga apa si se lasa sa fiarba cam 30 de minute. Se adauga apoi bulionul , sare si piper dupa gust si se mai lasa la fiert inca 10 minute. Daca ati pus mai multa apa si sosul este mai lung se pot pune spaghetele direct in sos , daca doriti sosul mai scazut se pune mai putina apa si se serveste separat.

Pofta buna !!!

Viata ca o cafea buna


Un grup de oameni de succes în apogeul carierei lor, toţi având joburi şi poziţii de vis, maşini şi case, au făcut o vizită unui fost profesor din facultate. Discuţia a alunecat treptat spre cât de stresantă şi obositoare e viaţa zi de zi.

Profesorul i-a întrebat dacă vor să bea o cafea bună şi s-a întors din bucatarie cu un vas mare plin cu cafea şi o mulţime de ceşti. Unele erau din porţelan fin, altele din sticlă, plastic, unele arătând normal, altele foarte delicate şi scumpe, unele cu inserţii aurite, altele cu toarta ciobită, şi i-a rugat pe fiecare să se servească.

Când toţi aveau câte o ceaşcă de cafea în mână profesorul le-a zis: Dacă aţi observat fiecare dintre voi a pus cafea în câte o ceaşcă scumpă şi fină lăsând ceştile simple şi ieftine goale pe masă. E normal să vreţi ceea ce e mai bun în viaţă, dar tocmai asta e sursa problemelor şi a stresului pe care îl aveţi zi de zi.

Nu contează ce ceaşcă ai ales, cafeaua are acelaşi gust. Ceaşca nu adaugă nicio calitate cafelei. În cele mai multe cazuri o face doar să fie mai scumpă sau, în alte cazuri, nu putem vedea ce e de fapt înăuntru. Ceea ce aţi vrut voi de fapt a fost cafeaua, nu ceaşca şi totuşi, inconştient, aţi ales cele mai scumpe şi bune ceşti. Şi apoi aţi început să vă uitaţi la ceaşca celuilalt gândindu-vă că e mai frumoasă decât a voastră.

Viaţa e ca o cafea bună: jobul, banii, cariera, maşina, casa, hainele, poziţia în societate sunt ceştile. Doar ne ajută să ne trăim viaţa, dar nu sunt VIAŢA. Hainele pe care le avem, poziţia în societate şi banii nu înseamnă viaţa. Doar ne ajută să trăim viaţa. Nu definesc ceea ce înseamnă viaţa. Din contră, majoritatea oamenilor care au mult, sunt invidioşi pe alţii care au mai mult şi nu reuşesc să se bucure de ceea ce au.

Câteodată concentrându-ne doar pe ceaşcă, uităm să savurăm cafeaua.

Savuraţi cafeaua, nu ceştile! Cei mai fericiţi oameni nu sunt cei care au cele mai multe lucruri. Cei mai fericiţi oameni ştiu să se bucure cât mai mult de ceea ce au, acolo unde au, în momentul prezent. Ei fac viaţa să fie frumoasă.

S-a întâmplat astăzi

Evenimente

1265: Primul parlament englez conduce prima ședință la Palatul Westminster
1368: Prima mențiune documentară a orașului Slatina într-un act oficial al lui Vladislav I Vlaicu, care acordă scutire de vamă negustorilor brașoveni la trecerea peste râul Olt.
1884: Ia ființă, din inițiativa lui Spiru Haret, "Casa pentru ajutorul școalelor".
1928: Are loc premiera filmului "Năpasta", după I.L. Caragiale.
1947: SUA semnează Tratatul de pace cu România
1953: Republicanul Dwight Eisenhower devine cel de-al 34-lea președinte al SUA
1961: Democratul John F. Kennedy devine cel de-al 35-lea președinte al SUA
1964: Membrii trupei britanice The Beatles au lansat primul lor album în SUA, Meet the Beatles
1989: Republicanul George H. W. Bush devine cel de-al 41-lea președinte al SUA
1993: Democratul Bill Clinton devine cel de-al 42-lea președinte al SUA
2003: Irakul refuză survolarea teritoriului de către avioane americane de spionaj U2.
2004: Președintele Ion Iliescu i-a decernat Regelui Mihai I Marele Premiu al Institutului Cultural Român
2009: Democratul Barack Obama devine cel de-al 44-lea președinte al SUA

Nașteri

1716: Carol al III-lea, rege al Spaniei (d. 1788)
1804: Eugène Sue, romancier francez (d. 1857)
1920: Federico Fellini, regizor italian (d. 1993)
1946: David Lynch, regizor american
1951: Ian Hill, muzician britanic (Judas Priest)
1952: Paul Stanley, muzician american (Kiss)
1960: Scott Thunes, muzician american (Frank Zappa)

Decese

1612: Rudolf al II-lea, împărat al Imperiului Romano-German (1576-1612) (n. 1552)
1745: Carol al VII-lea, împărat al Imperiului Romano-German (n. 1697)
1848: Regele Christian al VIII-lea al Danemarcei și al Norvegiei (n. 1786)
1990: Barbara Stanwyck, actriță americană (n. 1902)
1994: Matt Busby, fotbalist și antrenor scoțian de fotbal (n. 1909)

Sărbători

Sf. Mc. Vas si Eusebiu (calendar crestin-ortodox)
Sf. Fabian, papă martir; Sebastian, martir (calendar romano-catolic)
Sf. Eutimiu cel Mare (calendar greco-catolic)
mai multe aici