28 ian. 2011

Mai citeşte lumea?

Am avut o săptămână frumoasă…Evenimentul notabil a fost întâlnirea cu o bună şi dragă prietenă! Şi cum nu ne văzusem de ceva timp, am început să sporovăim vrute şi nevrute până am ajuns, firesc, şi la cărţi. Nu ştiu cum se face, dar nouă niciodată nu ne ajunge timpul!!! Şi pentru că am amintit de asta, răsfoiam amintiri, despre ce şi mai ales cum, am mai citit în ultima vreme.Am şoptit, zâmbind timid, că am reuşit să termin o carte la care citesc de ceva vreme,(vă povestesc cu altă ocazie) iar la mirarea ei, am spus că a fost, aşa, o „datorie morală fiind vorba despre un dar…Replica a fost promptă „şi  faţă de mine” ! Dar ea se referea la o carte dăruită în toamnă, citită cu o albastră nostalgie şi care are un loc aparte în mine, surâzând dulce-amărui fiecărei aduceri aminte…
Văzând-o, am catalogat-o (şi despre asta altă dată) la cărţi prietenoase” şi s-a dovedit că nu m-am înşelat ! Primele pagini mi-au indus o stare de mai vreau” care încă nu a trecut… Mi-a adus aminte de Micul Prinţ şi de Alice în Ţara Minunilor, dar este o poveste pentru adulţi, o carte ca o inimioara de turtă dulce pentru copii mari cum inspirat o prezintă editorii. Dacă, … de fapt, nu ! Când o veţi citi să nu căutaţi răspunsuri şi nici concluzii, nu căutaţi analogii, nu zâmbiţi ştiutori, încercaţi s-o citiţi cu inima.
Da ! V-am  povestit, fugar, despre  Mecanica Inimii -Mathias Malzieu...
Spor la citit !

Salata cu peste afumat

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente: 1 peste afumat (eu folosesc macrou ca are mai putine oase )1ceapa mare, 2 rosii , un ardei gras , jumatate de ardei iute , masline , ulei si zeama de lamaie.
Mai intai dam pielita la o parte de pe peste, scoatem carnea si o maruntim. Apoi taiem rosiile ,ceapa si ardeiul  cubulete , le amestecam cu pestele si ardeiul iute tocat marunt . Amestecam toate ingredientele cu ulei si zeama de lamaie dupa gust ,si salata e gata . Nu v-am pomenit de sare deoarece in general pestele afumat este foarte sarat , asa ca mai bine gustati salata inainte de a adauga si sare.

Va urez pofta buna!!!

S-a întâmplat astăzi

Evenimente
1547: În Anglia, în urma decesului lui Henric al VIII-lea, pe tron se urcă Edward al VI-lea, fiul său de doar 9 ani
1865: S-a întemeiat Societatea culturală "Ateneul Român", din inițiativa lui Constantin Esarcu, Nicolae Kretzulescu și V.A. Urechia.
1949: Înființarea Consiliului Internațional al Muzicii.
1986: Catastrofa navetei spațiale "Challenger", a cărei explozie, la 75 de secunde de la lansare, a provocat moartea celor 7 astronauți aflați la bord
1999: Este înființată, la București, Academia Română de Aviație, prin reorganizarea Centrului de Perfecționare a Personalului din Aviația Civilă.
2001: Naufragiul vasului ucrainean Pamiat Merkuria, în Marea Neagră, soldat cu decesul a 16 de persoane și dispariția altor 3.
Nașteri
1811: Ioan Maiorescu, filolog român (d. 1864)
1841: Henry Morton Stanley, ziarist și explorator britanic (d. 1904)
1880: Camil Ressu, pictor, membru al Academiei Române (d. 1962)
1887: Arthur Rubinstein, pianist și compozitor american de origine poloneză (d. 1982)
1920: Cornel Onescu, politician român
1936: Alan Alda, actor american
1981: Elijah Wood, actor american
Decese
1596: Sir Francis Drake, navigator și corsar englez (n. 1540)
1725: Petru cel Mare, țar al Rusiei (n. 1672)
1898: Alexandru Flechtenmacher, compozitor, dirijor, pedagog român, întemeietorul Conservatorului din București (n. 1823)
1977: Virgil Gligor, medic veterinar, membru corespondent al Academiei Române (n. 1918)
1994: Frank Hardy, scriitor australian (n. 1917)
2002: Astrid Lindgren, scriitoare pentru copii suedeză (n. 1907)
Sărbători
Cuvioșii: Efrem Sirul, Paladie, Iacob (calendar creștin-ortodox)
Sf. Toma de Aquino (calendar romano-catolic)
Sf. Efrem Sirul; Sf. Toma de Aquino (calendar greco-catolic)
Ziua internațională a mobilizării împotriva războiului nuclear, proclamată de Consiliului Mondial al Păcii, sărbătorită din 1966
mai multe aici