25 ian. 2011

Peripetiile diminetilor mele

Ca in fiecare dimineata ma trezesc la ora 6.00. In timp ce stateam linistita in bucatarie si-mi savuram cafeaua, il aud pe cel mic strigandu-ma. Nici nu apuc sa ma ridic bine de pe scaun ca apare in pragul usii cu ochi plini de lacrimi : "mami....cu tine...pe perna mami.."Degeaba am incercat eu sa-i explic ca mami trebuie sa plece la serviciu, sa lucreze , ca el o tot tinea pe-a lui "mami...cu tine pe perna". In gand l-am aprobat , si parca tare as fi vrut sa-i fac pe plac , dar mami trebuie sa lucreze . L-am pacalit repede cu un biberon de lapte si un desen animat , mi-am luat geanta si haina din cuier si am zbughit-o pe usa .
La metrou, in timp ce ma indreptam spre celalalt capat al statiei trec pe langa un cuplu care se certa. Sincer , nu am auzit ce aveau de impartit, eu ma intrebam cine ar putea avea chef de cearta asa de dimineata, cand tot poporul se grabeste spre serviciu. Nici nu-i depasesc bine ca din senin aud ....trosc. Ma intorc , si-mi dau seama ca zgomotul auzit era o palma lipita pe obrazul tipei. Pentru cateva secunde am intepenit, nu stiam ce sa fac , toata lumea trecea nepasatoare. Tipul , observand ca, probabil ma holbam la ei , mi-a tras o privire , prin care parca ma atentiona sa nu cumva sa intervin. Mi-am reluat drumul ,gandindu-ma ca daca as fi fost barbat l-as fi calcat in picioare. Nu suport violenta domestica si in acelas timp nu inteleg cum unele femei se complac unor asemenea situatii. De ce le permiteti? De ce mai stati cu ei? De ce nu ripostati? Dupa cum spunea o buna colega de-a mea, i-as pune soricioaica in cafea, l-as astepta sa adoarma si l-as casapi cu parul. Dupa mine acesti barbati sunt niste lasi , care nu au puterea de a trece peste greutati si se razbuna facand sa sufere o persoana mai slaba decat ei.
Dupa ce mi-a trecut socul si mi-am revenit , mi-am adus aminte de un filmulet pe care l-am vazut pe youtobe, si la care rad in hohote de fiecare data cand il revad . Chiar daca probabil il stiti , eu vi-l impartasesc mai jos :



Monolog,,,Gandul si Inima,,,


Gandul: Ai aflat ce inseamna a iubi?
Inima: Da… A durut ceva, a luat ceva timp dar am aflat. Iubesti atunci cand tu iti afli rostul pe pamant si toate in jurul tau au un rost, au frumusete, au stralucire.
Gandul: Nu pari vesela cand spui ca ai aflat. De ce?
Inima: Pentru ca drumul nu a fost usor. Si pamantul pe care am calcat a fost uneori arid, inghetat, rascolit de nou mormant…Dar cateodata am fost inconjurata de soare si de culori minunate...
Gandul: Dar ce rost are iubirea? Doar ca sa ne descopere noua un rost?
Inima: Nu… Iubirea are rosturile ei, cum ar fi sa ne dea glasul sa cantam, nebunia de a dansa de unul singur, curajul spre a-l atinge pe celalalt, sa ne descopere visul, speranta, teama, dorinta, sa ne dezvolte creativitatea de a ne rosti sentimentele amintite, sa ne cucereasca timpul spre a-i nu mai simti prezenta ci doar lipsa…. Iubirea are rosturile ei, multe dintre ele negraitoare.
Gandul: Dar oamenii de ce au nevoie de iubire?
Inima: Eu am avut nevoie de iubire pentru ca altfel nu imi gaseam lumina sa infloresc, caldura sa cresc si puterea sa ma inalt. Oamenii… nu stiu, fiecare iubeste dintr-un motiv personal.
Gandul: Ce pierzi cand iubesti? Regreti ceea ce pierzi?
Inima: Linistea. Iar pentru ca linistea inseamna moarte, nu regret. Imi place agitatia si framantarea clipelor cand nu stiu daca sunt iubita, cand imi e dor, cand caut sa daruiesc celui drag tot ce e mai bun… Toata nebunia de a realiza din fulgi ceva solid!
Gandul: Cat timp ai nevoie de iubire?
Inima: Viata intreaga. Pentru ca altfel raman fara vlaga…
Gandul: Dar ai suferit cand ai iubit…De ce sa mai iubesti iar? De ce sa suferi iar?
Inima: E pacat sa te ofilesti … Si apoi, dupa ce ai gust savoarea iubirii faci totul sa te intorci iar la ea, la starea de deplinatate a zilei. Crede-ma, merita sa fii mereu indragostit!
Gandul: De ce atata romantism? O risipa de bani…
Inima: Oricat de scump ar fi un medicament sau o operatie se fac mii de eforturi pentru ca persoana bolnava sa primeasca ajutor, chiar daca nu exista certitudinea vindecarii fara alte efecte secundare. Daca s-ar putea vedea cu ochii cat sufera o inima din lipsa de tandrete si de pasiune atunci cu siguranta am cheltui mult mai mult in acest sens, mai ales pe mai multa atentie, mai mult devotament, mai multa emotie.
Gandul: Adica romantism inseamna tandrete si pasiune?
Inima: Da, inseamna sa te implici cu ardoare, cu patos in tot ceea ce faci. O atingere sa fie ca ruga, un sarut ca o implinire…Iar a face dragoste sa fie ca o minune. A fi romantic nu inseamna sa cumperi ceva ci sa daruiesti ceva. Orice lucru daruit cu emotie devine un cadou nepretuit.
Gandul: Ma faci sa cred ca iubirea merita sa existe…
Inima: Si cum sa crezi altfel cand eu ma-nvalui cu dor?!

S-a întâmplat astăzi

Evenimente
41: După o noapte de negocieri, Claudius este acceptat ca împărat roman de către Senat….
1924: Au început primele Jocuri Olimpice de Iarna în Franța, la Chamonix.
1949: Au fost acordate primele premii Emmy…
2006: Vatican: Papa Benedict al XVI-lea publică prima sa enciclică, intitulată Deus Caritas Est.
Nașteri
1627: Robert Boyle, fizician și chimist irlandez (d. 1691)…
1759: Robert Burns, poet scoțian (d. 1796)…
1897: Catul Bogdan, pictor român (d. 1978)…
1941: Cătălin Ciolca, poet, editor și ziarist roman…
1982: Noemi, cântăreață italiană
Decese
1947: Al Capone, cel mai faimos gangster american, supranumit „Cicatrice" (Scarface)…
1990: Ava Gardner, actriță americană de film (n. 1922)…
Sărbători
Sf. Grigorie Teologul; Sf. Bretanion, episcopul Tomisului (calendar creștin-ortodox român)
Convertirea Sfântului Paul (calendar romano-catolic)
Sf. Grigore Teologul, episopul Constantinopolului. Încheierea octavei de rugăciune pentru unirea creștinilor (calendar greco-catolic)
Tu Bișvat - sărbătoare mozaică
Rusia: Ziua studenților (datează din 1755, când împărăteasa Elisabeta a semnat decretul de întemeiere a Universitatii din Moscova)