23 ian. 2011

Cum a aparut hamburgerul


Dupa cum insusi numele sau il indica, acest preparat din carne macra, tocata, a luat nastere in orasul Hamburg din Germania, in secolul XIX odata cu imigrarea germanilor spre America de Nord. De-a lungul timpului la aceasta tocatura cruda s-au adaugat diverse ingrediente sau mirodenii care au influentat gustul sau mirosul preparatului.
Istoria hamburgerului incepe inca din secolul XII, de pe vremea imparatului mongol Gingis Khan, care era decis sa cucereasca lumea cu o armata formata din fermieri mongoli, mici de statura, dar hotarati, care mergeau calare pe ponei. Acestia nu porneau la lupta inainte de a manca sau daca nu aveau mancare la ei. Ei obisnuiau sa transporte carne tocata sub seaua poneilor, ca sa se mentina frageda si sa fie usor de luat cu o singura mana, cu cealalta continuand sa mane poneiul.

In anul 1238, nepotul lui Gingis Khan, Khubilai Khan a invadat Moscova si a introdus in acelasi timp in Rusia carnea tocata cruda, adoptata imediat de rusi sub numele de "Steak tartar", care inseamna carne tocata care se mananca cruda.

Intre timp acestei retete simple de steak i s-a adaugat ceapa tocata marunt, oua crude si diverse mirodenii. Inainte ca steak-ul sa devina popular in toata Europa, a devenit un aliment de baza, la sfarsitul secolului XVIII si pana la jumatatea secolului XIX, in portul Hamburg unde numerosi germani paraseau tara de origine plecand in America. Steak-ul din carne de vita era felul principal servit la bordul vaporului Hapag, linia maritima care lega Hamburg de Statele Unite. In acea perioada carnea era amestecata cu ceapa si pesmet, sarata si uneori afumata pentru a se putea conserva de-a lungul calatoriei. Asadar, hamburgerul a patruns in America odata cu imigrantii germani. In portul New York, standurile de carne atrageau marinarii germani cu sloganul "Steak pregatit in stil Hamburg".

In anul 1885 Charlie Nagreen, un tanar din Seymour a deschis o taraba unde vindea carne de vaca sub forma de steak, dar fripta sau prajita. Afacerea sa a avut un mare succes, dar acesta s-a gandit ca steak-ul sub forma de rondele, precum chiftele, nu putea fi tinut in mana deorece era fierbinte si a luat decizia de a aplatiza carnea si apoi a asezat-o intre doua felii de paine, denumind produsul "Hamburger Charlie". Sub aceasta denumire s-a vandut produsul la toate chioscurile pana la moartea acestuia, in 1951.

La 4 iulie 1891 Oscar Weber Bilby, un fermier din Tulsa, Oklahoma a avut ideea de a vinde steak tocat si fript pe un gratar contruit de el. Acesta servea preparatul intre doua chifle facute chiar de sotia lui Fanny. In anul 1900 in cadrul unui restaurant din New Haven, Connecticut, Louis Lassen servea clientilor grabiti carne de vita tocata si prajita, asezata intre doua chifle, fripte si ele pe gratar.

In 1904, Fletch Davis, un reporter de la New York Tribune, a prezentat in cadrul unui targ din Saint Louis, un hamburger la care a adaugat intre cele doua felii de paine, pe langa carne, si felii de ceapa.

In 1931 in benzile desenate Popeye a aparut un nou personaj pe nume Wimpy, care adora hamburgerii. Personajul a devenit atat de celebru, incat fondatorul personajului, impreuna cu canalul de televiziune au deschis un lant de restaurante unde vindeau hamburgeri cu denumirea de Wimpy’s. In 1978, cand acesta a murit cele 1500 de restaurante ale canalului au fost inchise.
In 1948 fratii Maurice si Richard McDonald au construit un stand de vanzare a hamburgerilor langa o sala de cinematograf, aproape de Pasadena, California. Acestia au avut ideea geniala de a propune clientilor un fel de autoservire, avand o rapiditate mare de servire, au devenit celebri in toata California. In 1954 Ray Kroc, un comisionar in lansarea de masini electrice pentru tocat carne, a primit o comanda importanta din California. Ducandu-se in San Bernandino acesta a descoperit modesta asezare a restaurantului fratilor McDonald. Kroc a ramas impresionat de rapiditatea servirii, desi clientii erau numerosi si asteptau in sir indian la coada, dar si de preturile mici ale chiflelor fripte, cu steak tartar, la care acestia mai adaugasera ketchup si salata. Aceea a fost, poate cea mai importanta zi din istoria hamburgerului. Ray Kroc le-a propus un targ celor doi patroni si in aceeasi zi a plecat cu un contract de scutire de taxe, primind autorizarea din partea celor doi frati de a pune pe picioare un lant de restaurante pe care l-a botezat McDonald's.
(sursa ghid-culinar.ro)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu