23 ian. 2011

Lucruri pe care nu le ştiam...

Uneori mă apucă să îmi mai fac curăţenie prin pc. Astăzi am găsit un word cu nişte curiozităţi din lumea animală, adunate pentru o foarte bună prietenă a mea. Poate nici voi nu stiaţi că :
Potrivit diverselor legende ce au aparut de-a lungul vremii, pasarea Phoenix traieste fie 500 sau 1461 de ani, dupa care isi face un cuib din crengute de scortisoara si ii da foc. Pasarea insasi este mistuita de flacari, iar din cenusa ramasa se naste o noua pasare, care va trai la fel de mult. Unele variante ale legendei spun ca noua pasare face un ou din cenusa ramasa si il ascunde in orasul Heliopolis, in Egipt. In literatura si cultura moderna, pasarea Phoenix simbolizeaza viata de dupa moarte, puterea de supravietuire, foc si divinitate. Unii oameni fac legatura intre zburatoare si abilitatile de regenerare, ceea ce o face aproape nemuritoare.
Uleiul de şarpe este utilizat din cele mai vechi timpuri împotriva durerilor.
Chinezii cred cel mai mult în puterea sa de alinare a durerilor musculare, a durerilor de încheieturi şi de reducere a inflamaţiilor.
Broasca testoasa are o rezistenta formidabila la foame, ce poate ajunge pana la 400 de zile.
Cea mai grea broasca testoasa din lume la ora actuala este broasca testoasa pieloasa LUTHUL (Dermochelys Coriaceea), care are o greutate de 700 Kg si o lungime de 2-3 m; ea inoata cu viteza unui atlet in cursa de 100 m si traieste numai in apele marine.
Stiati ca:
Broasca testoasa se poate regenera foarte usor, astfel ca o broasca ce are carapacea distrusa in proportie de 70% se poate regenera complet in aproximativ doi ani?
In anul 1937 pe coasta Cubei a fost gasita o broasca gigant de dimensiuni ce depaseau 4 metri si care avea peste 500 de ani?
O broasca testoasa de dimensiuni mici, daca prinde in gura o nuia sau o sfoara, poate sta atarnata de ea zile intregi?
Pablo Picasso iubea animalele. Adult fiind, el a avut o maimuta, o bufnita, o capra, o broasca testoasa, caini si pisici. Picasso lasa ferestrele atelierului deschise si picta porumbeii care zburau prin incapere.
Veveriţa dungată se deosebeşte de celelalte specii de veveriţe, având 2 molari în minus.
Poate să ducă deodată 9 ghinde: câte patru în pungile bucale laterale şi una între dinţi.
Pungile bucale laterale ale veveriţei vărgate americane, se pot lărgi până la dimensiunea propriului cap.
Veveriţa americană este capabilă să-şi depoziteze hrană în greutate totală de 4 kg.
Veverita este singurul animal cu cristalinul ochiului colorat.
periile de pieptanat camilele sunt facute din blana de veverita
milioane de arbori sunt plantati de veverite care ingroapa seminte si uita unde le-au pus?
Stiati ca...
greierele reuseste sa cante frecandu-si aripile una de alta.Cu cat aerul este mai cald cu atat numarul cri-cri-urilor este mai mare.
că masculii greieri îşi folosesc aripile nu doar să zboare, ci şi pentru a le cânta femelelor.
Cea mai zgomotoasă insectă este greierul african, ale cărui sunete depăşesc 100 de decibeli.
Taraitul greierului este un termometru prin care se poate calcula temperatura in grade Fahrenheit calculand numarul taraituri de durata de 15 secunde si adaugand 40. Numarati timp de 25 secunde numarul de "cri - cri" produse de un greier in gradina.
Pentru a converti numarul de "cri- cri" in grade celsius se utilizeaza urmatoarea formula:
"numarul de cri-cri in 25 secunde" se imparte la 3 si se adauga 4 pentru a obtine temperatura exterioara (grade celsius)
De exemplu: 55 ("cri-cri" numarate in 25 secunde)/3 + 4 = 22.3 grade celsius.
Nu este gluma...verificati.
La pasarile ce traiesc in colonii,cele mature iau apararea tuturor puilor?
pasarile migratoare au ordinea de zbor diferita de la o pecie la alta?Cocorii ,lebedele prefera siruri in unghi,ratele salbatice una langa alta in linie dreapta,
Macaitul ratei nu produce ecou.
Papadia este un izvor de vitamine (A, B, C, si D), proteine, glucide, dar si tanin, sterol colina si acid cafeic. De la papadie se folosesc atat frunzele cat si radacinile, ambele fiind bogate in substantele enumerate mai sus. S-a inventat papadia care produce cauciuc!
Stejarul nu produce ghinde pana la varsta de cincizeci (50) de ani sau chiar mai mult.
Stiati ca...stejarul de pluta este unul dintre arborii cel mai bine protejati impotriva focului, datorita scoartei sale, foarte groase, care-l izoleaza de caldura?
In parcul Avram Iancu din Blaj se afla celebrul stejar al lui Avram Iancu. Stejarul are 600 de ani si este numit Stejarul lui Avram Iancu in amintirea celor 6 000 de moti care au participat la adunarile din mai si septembrie 1848 de la Blaj.
Baobabul poate trai pana la 5000 de ani! Urmeaza maslinul – 2000, stejarul – 1600, teiul – 1150, cedrul – 800, parul – 400, chiparosul – 350, ulmul – 335.
Fără să fie considerat arbore naţional, stejarul este unul dintre copacii cei mai răspândiţi, dar mai ales foarte apreciaţi în Romania. Jucătorii naţionalei noastre de rugby au ca semn distinctiv pe tricourile cu care joacă, reprezentând ţara, o frunză de stejar.
Copacii cei mai loviti de fulgere sunt stejarii sau arborii care au ramuri uscate.( Mestecenii sunt cei mai feriti de fulgere.
mai multe aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu