20 ian. 2011

Curiozitati despre cafea


Substantivul “cafea” provine din cuvântul de origine arabă “qahwa” care înseamnă “cea care alungă somnul”.
Intr-o poveste se spune ca un seic arab exilat de prietenii lui in desert a invins foamea si a reusit sa supravietuiasca facandu-si o supa din fructele unui arbust de cafea.
O alta veche poveste arabă ne învaţă că e bine ca omul să bea trei cafele pe zi: prima sa fie dulce, ca să-i amintească de dragoste, a doua sa fie amară, ca să-şi amintească de moarte şi să fie drept, iar a treia să fie dulce-amăruie cum e viaţa şi cu bune, şi cu rele. Abia a treia cafea te trezeşte cu adevărat la viaţă!
Povestile tind sa fie mult mai colorate decat povestea adevarata despre cum a aparut cafeaua. Cu toate acestea, legendele contin si cateva adevaruri. Prin faptul ca si in ziua de azi cafeaua creste in mod salbatic in acea zona, putem spune ca este adevarat ca Etiopia este tara de unde provine planta de cafea.
Motivul pentru care cafeaua a fost atat de populara in Arabia nu se stie exact, dar se crede ca religia a jucat un rol important: pentru ca arabii, fiind musulmani nu aveau voie sa consume bauturi alcoolice, s-au bucurat foarte mult de efectele „inveselitoare” pe care le avea cafeaua asupra lor.
Plantaţiile de cafea sunt benefice mediului înconjurător deoarece produc o cantitate de oxigen de două ori mai mare decât cantitatea produsă de aceeaşi porţiune de pădure tropicală.
In SUA oraşul cu cel mai mare consum de cafea pe cap de locuitor este Seattle, situat în nord-vestul ţării, în timp ce în Europa cea mai mare consumatoare de cafea este Norvegia, tot un stat nordic
În lumea Arabă premodernă soţia avea voie să divorţeze de soţul său dacă aceasta nu mai putea să îi asigure porţia zilnică de cafea.
Cea mai scumpa cafea din lume provine din boabele recuperate din excrementele unei nevastuici asiatice si se vinde cu 600 dolari/kg .
Boabele de cafea de calitate au o dunga mai deschisa la culoare (aproape alba). Cele de calitate mai mica o au la culoarea bobului sau mai inchisa.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu